Fransk matlagningskonst i gotländska händer

Crêpes och galetter kommer ursprungligen från Bretagne i Frankrike – där följer de traditionen. Crêpes görs på vanligt vetemjöl, galetter görs på bovetemjöl. Galetterna är matiga och fylls med ost, kött, fågel eller skaldjur. Crêpes är mer som vanliga pannkakor och serveras som efterrätt med bär, glass och grädde. Vi har tagit koncepten vidare och känner oss fria att göra vad vi vill med smaker från hela världen och förstås lokalt, från Gotland och sen 2015 också Jämtland.

Vi åkte till Normandie och Bretagne 2013 och hoppades få massor av inspiration, men insåg att vi tagit detta med galetter längre. Det som vi plockade med oss hem var att flambera crêpes. I Frankrike har de mer gräddiga såser och mycket smör på galetterna. Våra galetter är frasigare, har inte så mycket smör och vi använder nästan alltid en grundost.

I början var vi lite nervösa när det kom hit fransmän, men det har visat sig att de verkligen gillar våra crêpes och galetter. Till vår förvåning har de sagt: Det här är mycket bättre än hemma! En kille från Bretagne skickade till och med hit en flagga!

Här i Sverige är det fortfarande ovant att äta galetter och att dricka torr cider. Många gäster kommer hit och är lite skeptiska, men sen blir de glatt överraskade när det var så gott och mättande. Det är särskilt roligt med gäster som återkommer.

Vi gillar verkligen människor och vill att alla ska känna sig välkomna till oss. Därför försöker vi ha en meny som prismässigt går från galetter för under hundralappen upp till lyxigare alternativ med olika skaldjursröror.

Vi gillar att jobba med mat som är så enkel, samtidigt som det går att variera så mycket!

På Gotland är det nära till bra råvaror.